Grupul PLATINUM a revenit: spionaj cibernetic ascuns în codul site-ului

Grupul PLATINUM a revenit: spionaj cibernetic ascuns în codul site-ului Grupul PLATINUM a revenit: spionaj cibernetic ascuns în codul site-ului

Cercetătorii Kaspersky au descoperit o campanie complexă de spionaj cibernetic, menită să fure informații de la entități diplomatice, guvernamentale și militare din Asia de Sud.

Campania a durat aproape șase ani și a avut legături cu alte atacuri recente din regiune. O investigație mai amplă asupra instrumentelor și metodelor folosite în campanie i-a condus pe cercetători la concluzia că atacatorul este grupul PLATINUM – un atacator de spionaj cibernetic pe care îl crezuseră dispărut.

Pentru ca activitatea sa să rămână neobservată o perioadă atât de lungă, grupul a codat informațiile folosind o tehnică denumită steganografie, care ascunde faptul că ar fi transmisă vreo informație.

Cercetătorii în domeniul securității au avertizat mai de mult în legătură cu pericolele steganografiei. Steganografia este practica de a transfera date într-un format ascuns, astfel încât nici să nu fie bănuită existența acestor date.

Astfel, diferă de criptografie, care ascunde datele. Folosind steganografia, autorii campaniilor de spionaj cibernetic pot rămâne vreme îndelungată într-un sistem infectat, fără să trezească suspiciuni.

Mai multe pe Start-up