Ghid de business in criza. Cum te protejezi de scaderea vanzarilor, deprecierea leului si tepe

Ghid de business in criza. Cum te protejezi de scaderea vanzarilor, deprecierea leului si tepe

Criza economica pare fara de sfarsit. Reorganizarile, restructurarile, insolventele si faliementele sunt la ordinea zilei. Cum sa reusesti sa supravietuiesti in jungla crizei? Vezi ce sfaturi iti dau expertii in domeniu citati de DailyBusiness.ro

 “Epoca de Aur” a cresterii economice a fost inlocuita peste noapte de o incetinire puternica, resimtita tot mai pregnant in economia reala. Multe firme au dat faliment, altele s-au reorganizat. In plus, afacerile nu mai sunt la nivelul de acum patru ani. 

Potrivit expertilor, business-ul autohton pare sa fi inteles, cel putin la nivel teoretic, pericolele recesiunii, dovada ca cele mai multe au ales sa dezvolte strategii adaptate noilor realitati economice.

Potrivit unui studiu realizat de Compass Consulting, la care au raspuns reprezentantii a 182 societati, cele mai multe companii chestionate au declarat ca au ales sa dezvolte in medie 3 scenarii de bugete, iar principalul indicator este dat de evolutia cursului valutar, urmat de politicile de creditare restrictive practicate de banci, scaderea volumului de vanzari si a preturilor si amenintarea determinata de amanarea investitiilor.

Cele mai multe companii au ales politici de monitorizare mult mai stricte a platilor si incasarilor prin infiintarea unor “celule de criza” si negocierea mai flexibila a contractelor cu partenerii de afaceri.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri spune ca “dupa ce leul s-a prabusit in acest inceput de an, a devenit fundamental sa cauti sa te protejezi, fie prin hedging (metoda de protectie fata de riscul valutar – n.r.) fie printr-o flexibilizare a conditiilor contractuale, atat cu furnizorii cat mai ales cu clientii”.

Flexibilitatea, cuvantul de ordine in vreme de criza

Flexibilitatea este, de altfel, cuvantul de ordine in economia mondiala. Potrivit unui alt studiu, realizat de Ernst & Young, 80% dintre firme au trecut in ultimii ani la reorganizarea business-urilor, iar cele mai uzitate metode sunt reprezentate de flexibilizarea contractelor si reducerea propriilor costuri.

In ceea ce priveste furnizorii, managerii multinationalelor au ales, potrivit Ernst & Young, doua strategii diferite. 

Jumatate din companiile chestionate au restrans numarul furnizorilor pentru a obtine preturi sau termene de plata mai favorabile, in timp ce cealalta jumatate a marit numarul furnizorilor pentru a reduce impactul unui eventual esec al relatiei cu un furnizor principal. 

In cazul clientilor, in conditiile in care peste 50% dintre companii au asistat la scaderea bonitatii partenerilor de afaceri, trei sferturi din ele au pus accent mai mare pe clientii cheie, in timp ce o treime si-au largit portofoliul de clienti sau au incetat contractele cu partenerii considerati ca avand un risc prea mare.

Studiul Ernst & Young arata, pe de alta parte, ca, dincolo de relatia cu clientii si furnizorii, 80% dintre firme au trecut la eficientizarea propriilor costuri. 

50% din companiile chestionate au vandut sau au inchis o parte din operatiuni, peste o treime au redus la minim cheltuielile IT si alte dotari, iar doua treimi din marile companii au initiat un program de reducere a personalului. 

Cat va mai dura recesiunea?

Acum cateva luni, analistii economici estimau ca perioada de recesiune se apropie de final si ca 2012 va fi anul care va aduce curba evolutiei economice inapoi pe trendul ascendent. Intre timp, prognozele au devenit incerte, tot mai multi experti estimand ca efectele crizei vor fi de durata.   

Potrivit unui studiu realizat recent de PricewaterhouseCoopers, la care au participat peste 1000 de directori executivi din intreaga lume,  revenirea din criza va fi una lenta si de durata.

Criza nu si-a aratat nici pe departe efectele negative, recesiunea fiind una de durataConcluziile studiului PricewaterhouseCoopers

Economia mondiala va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a iesi din criza financiara declansata in 2008. Este cea mai noua estimare privind evolutia crizei, facuta miercuri, intr-un interviu, de economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu pentru site-ul maghiar Portfolio.hu, citat de DailyBusiness.ro

"Desi nu putem vorbi inca de un deceniu pierdut, socotind de la declansarea crizei, trebuie sa treacaminim 10 ani pentru ca economia lumii sa iasa din ea", a mentionat reprezentantul Fondului. Luand ca punct de plecare al crizei data convenita de toti specialistii financiari din lume, 15 septembrie 2008, cand s-a produs falimentul Lehman Brothers, criza ar urma sa ia sfarsit in 2018, potrivit teoriei lui Blanchard.

Estimarea economistului sef al FMI se apropie de cea facuta de recent de guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King. El avertiza ca exista posibilitatea extinderii crizei economice pana in anul 2017.

La randul sau, directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester (foto), crede ca gasirea unei solutii pentru criza din Europa ar mai putea dura ani buni, iar economiile din sudul zonei euro trebuie sa se reformeze si sa-si recastige competitivitatea.

"In discutie este capacitatea unor state din Europa, in special din Sud, sa devina mai competitive. Intre timp, vorbim despre diverse petice pentru a castiga timp, pana cand efectele reformelor se vor face simtite", a declarat Hester, citat de DailyBusiness.ro   

Nouriel Roubini, economistul care a prevazut criza mondiala, sustine ca economia mondiala se indreapta spre o criza endemica, iar sperantele salvarii sunt tot mai mici. 2013 ar putea aduce "furtuna perfecta", capitalismul urmand sa se autodistruga.