Francezii au votat taxa "legitima" de 75% pe veniturile foarte mari. Cu cat se va umfla bugetul de stat

Francezii au votat taxa "legitima" de 75% pe veniturile foarte mari. Cu cat se va umfla bugetul de stat

Deputatii francezi au votat vineri emblematica taxa de 75% pentru persoanele cu venituri foarte mari, anuntata de François Hollande in timpul campaniei sale prezidentiale si criticata de dreapta ca fiind o masura “simbolica” si care “va aduce incasari reduse”.

Acest impozit vizeaza pe o perioada de doi ani veniturile pe contribuabil mai mari de 1 milion de euro anual. Taxa va afecta aproximativ 1.500 de persoane care vor plati in medie 140.000 de euro pe baza ei, incasarile fiind estimate la 210 milioane de euro anual.

Ministrul bugetului, Jérôme Cahuzac, a dat asigurari ca aceasta contributie “legitima” “nu este confiscatorie”. “Fiecare trebuie sa contribuie potrivit mijloacelor sale” la efortul cerut francezilor, a subliniat el. De ce o impozitare exceptionala timp de doi ani? Pentru ca “este vremea redresarii”, a adaugat demnitarul.

Pentru colegul sau Eric Woerth, fost ministru al bugetului in perioada mandatului lui Nicolas Sarkozy, “75% este un impozit punitiv”, iar “paradoxul este considerabil: vom taxa enorm o categorie redusa de indivizi, fapt ce va aduce venituri modeste si care cu siguranta ii va determina pe unii dintre acestia sa plece”, citeaza Agerpres.