FP: Marii investitori straini si-au redus participatia prima oara dupa 13 luni

FP: Marii investitori straini si-au redus participatia prima oara dupa 13 luni

Participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a coborat usor in mai, pentru prima data in ultimele 13 luni, luna in care investitorii straini au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.

La finele lunii mai, investitorii institutionali straini detineau cumulat 56,61% din actiunile Fondului Proprietatea, fata de 56,68% in luna aprilie, potrivit datelor transmise de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si citate de Mediafax.

Anterior lunii mai, participatia acestor investitori a mai scazut cel mai recent in luna aprilie a anului trecut, de la 46,87% la 46,28%.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42,6% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.

Fondul Proprietatea (FP) a rascumparat, in perioada 3-7 iunie, peste 13,47 milioane de actiuni proprii, pentru care a platit in total peste 8,77 milioane de lei, potrivit datelor publicate de FP intr-o raportare transmisa luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Titlurile au fost achizitionate la preturi cuprinse intre 0,63662869 lei/actiune si 0,6588378 lei/actiune. Fondul deruleaza un program de rascumparare de actiuni care vizeaza preluarea unui pachet reprezentand maximum 8% din titlurile proprii.