Formularul 088 este istorie. Cum vor obţine firmele codul de TVA

Formularul 088 privind înregistrarea în scopuri de TVA va fi eliminat. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a făcut anunţul săptămâna trecută, în şedinţa de guvern, după ce Liviu Dragnea a anunţat că a cerut eliminarea acestei birocraţii.

Formularul 088 a suferit trei modificări anul trecut, după ce au fost mai multe sesizări din partea mediului de afaceri cu privire la numărul de documente care trebuie trimise Fiscului pentru obţinerea codului de TVA. De altfel, această declaraţie a avut cel mai mare număr de reclamaţii pe siteul Comisiei de tăiat hârtii a Guvernului Cioloş. Fără acest cod, companiile nu pot deduce taxa care, din acest motiv, devine o cheltuială suplimentară pentru business.

ANAF face acum o analiză a informaţiilor disponibile despre contribuabili, fără utilizarea acestui formular, pentru a evita ca evazioniştii să fure statul utilizând codul de TVA. Informaţia a fost confirmată pentru Capital de către preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, săptămâna trecută. Preşedintele Liviu Dragnea a anunţat, de altfel, că a cerut guvernului PSD să elimine „corvoada numită Formularul 088“, care a fost „coşmarul“ oamenilor de afaceri şi „o povară birocratică“, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate „abuziv“. „În 2016, Formularul 088 a fost coşmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate abuziv! Este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înfiinţate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare şi debirocratizare constituie o prioritate pentru noi“, a scris liderul social-democraţilor.

Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, consideră iniţiativa noului guvern ca fiind una în favoarea mediului de afaceri. „Este foarte bine că avem, în sfârşit o decizie politică fermă de a elimina formularul 088. Acest formular, clamat ca fiind stâlpul de rezistenţă al luptei împotriva fraudei de TVA, a produs mult prea puţine rezultate şi mult prea mult zgomot, dar şi muncă în zadar, atât pentru contribuabil cât şi pentru organele fiscale. În plus, s-au întâmplat şi extrem de multe abuzuri, companii s-au trezit cu codurile de TVA anulate, afacerile blocate, sau nu au primit codul de TVA pentru motive care nici măcar nu au fost comunicate de ANAF“, a explicat Biriş pentru Capital.

„ANAF nu trebuie să analizeze business-planurile companiilor, nu are şi nici nu trebuie să dezvolte astfel de capacităţi de analiză. ANAF trebuie însă să aibă instrumente eficiente de KYC – cunoaştere a contribuabilului. Codul de TVA reprezintă, în fapt, o licenţă pentru a colecta taxa, nu poate fi acordat chiar oricui, trebuie un pic de prudenţă. Din punctul meu de vedere, soluţia cea mai simplă şi eficientă pentru asta ar fi preluarea în declaraţia 010 pct. 4 din 088“, a mai declarat Gabriel Biriş.

Acest formular a fost introdus în februarie 2015, de guvernul PSD condus de Victor Ponta. El a fost modificat, în 2016, de actuala conducere a ANAF. Principalul scop al acestui formular a fost eliminarea firmelor fantomă care fac fraudă cu TVA.

Sursa: fiante