Financial Times: UE inaspreste conditiile de aderare ca urmare a nerespectarii statului de drept in Romania

Financial Times: UE inaspreste conditiile de aderare ca urmare a nerespectarii statului de drept in Romania

Uniunea Europeana va înaspri procesul de aderare pentru statele candidate în urma recentelor încalcari ale statului de drept din noile state membre precum Romania care au subminat principiile democratice de baza ale uniunii, relateaza Financial Times în editia electronica.

Comisia Europeana a adaugat de asemenea noi masuri de control si standarde pentru a monitoriza progresele candidatilor, asumandu-si puterea de a opri procedurile de aderare daca exista dovezi ca un stat candidat nu îndeplineste reformele necesare.

Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere, a recunoscut ca Bruxelles-ul învata din greselile facute în cadrul procesului de aderare pentru Ungaria si Romania.

"Lectiile învatate din aderarile anterioare subliniaza importanta unei atentii sporite asupra acestor domenii si îmbunatatirea calitatii procesului", arata un raport al comisiei ce analizeaza politica de extindere a UE.

"Noua abordare a negocierilor în domeniul statului de drept introduce necesitatea înregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe întreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc înradacinate si sa fie ireversibile".

Actiunile guvernelor de la Bucuresti si Budapesta din ultimul an au generat îngrijorare din partea Bruxellesului cu privire la deraierea democratiei si a statului de drept în Romania si Ungaria.

Sursa: MediaFax