Cum să gătești sănătos și gustos

Cum să gătești sănătos și gustos Cum să gătești sănătos și gustos

Când vine vorba de a mânca sănătos, nu trebuie să te gândești că ai obligația de a renunța la alimentele tale preferate. De fapt, poate fi necesar doar să limitezi porțiile anumitor tipuri de mâncăruri și snacks-uri. Cu toate acestea, diferența dintre o mâncare sănătoasă și una nesănătoasă este deseori făcută de modul în care este preparată termic aceasta. Bineînțeles, este mult mai recomandat să gătești în propria bucătărie decât să cumperi mâncare din oraș.

În funcție de modul în care este preparat termic un anumit aliment, acesta ori își pierde o cantitate deosebit de mare din micronutrienții și vitaminele conținute, ori și le conservă, cantitatea acestora nefiind afectată. De asemenea, este recomandat ca fructele și legumele să fie consumate crude, deoarece doar așa poți beneficia, la maximum, de aportul vitaminic și de săruri minerale conținute.


Abordează noi modalități de preparare termică

Prăjirea alimentelor nu doar că le crește conținutul caloric, din cauza faptului că acestea absorb uleiul, dar le afectează și conținutul în microelemente și nutrienți. Din acest punct de vedere, alimentele prăjite sunt foarte nesănătoase. O alternativă sănătoasă o reprezintă gătitul cu air fryer, pe bază de aburi, care nu afectează proprietățile organoleptice (gustul, mirosul, savoarea) ale alimentelor. Gătitul la aburi a devenit foarte popular în ultimii ani.

Mâncărurile pregătite la friteuză sunt mult mai sănătoase și, de asemenea, conțin aceeași concentrație de vitamine și micronutrienți pe care ar avea-o și în stare naturală, nepreparate termic. Datorită faptului că nu sunt pregătite în ulei, numărul de calorii conținute nu este modificat. Nu doar că sunt mai sănătoase, dar au și un gust mult mai natural și plăcut. Multe alimente preparate la aburi își păstrează culoarea naturală și, implicit, sunt mult mai savuroase.


Consumă mai multe fructe și legume

Fructele și legumele sunt foarte sănătoase: nu doar că au un conținut caloric scăzut, fiind recomandate a fi consumate în special în timpul dietelor, dar sunt foarte bogate în vitamine, microelemente și antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși esențiali de care organismul nostru are nevoie pentru a neutraliza radicalii liberi responsabili de apariția inflamațiilor, îmbătrânirea pielii, dar și de alte patologii asociate.

De asemenea, acestea sunt foarte bogate în fibre vegetale, ale căror consum a fost asociat cu menținerea sănătății tractului gastrointestinal. Conform unor studii, persoanele care au un aport adecvat de fibre vegetale sunt mult mai puțin predispuse să dezvolte afecțiuni la acest nivel. Dacă nu obișnuiești să consumi fructe și legume crude, cum se găsesc în stare naturală, atunci poți încerca să le faci smoothie, folosind diferite tipuri de blendere.

Nu este greu să mănânci sănătos și gustos, însă trebuie doar să faci câteva modificări în ceea ce privește modul în care obișnuiești să prepari, termic, alimentele. Încearcă să folosești noi alternative de preparare ale acestora, cum ar fi gătitul la aburi sau la cuptor. Evită prăjelile și folosirea în exces a uleiului, deoarece acest aliment este foarte bogat în calorii. Fă alegere cât mai sănătoase și vei resimți imediat impactul pozitiv al mâncatului sănătos.