Cetatea medievala din Transilvania imposibil de vizitat

Cetatea medievala din Transilvania imposibil de vizitat

Cetatea Báthory din Simleul Silvaniei, din care astazi se mai pastreaza doar poarta principala, cateva ziduri de incinta si doua bastioane, este un monument medieval definitoriu pentru orasul de la poalele Magurii, ce a ramas in istorie ca locul de nastere a lui Stefan Bathory, principe al Transilvaniei si unul din cei mai importanti regi ai Poloniei, cel despre care legendele spun ca a ucis un balaur nu cu forta bratelor, ci cu cea a mintii.

Istoria Simleului Silvaniei este strans legata de istoria familiei Báthory, care a fost proprietara domeniului Simleu de la mijlocul sec. XIV.

"Din a doua jumatate a secolului XV s-a format ramura de Simleu a acestei familii, care a dat Europei numeroase personalitati. Cea mai importanta dintre acestea este fara indoiala Stefan Báthory, nascut la Simleu in 27 Septembrie 1533, devenit principe al Transilvaniei (1571-1575) si Rege al Poloniei din 1575 pana la moartea lui in 1586", afirma Daniela Marcu Istrate, arheolog expert in studii si cercetari la monumente istorice, citata de Agepres.

Lasand la o parte legendele, actualmente cetatea din Simleul Silvaniei este imposibil de vizitat, accesul fiind interzis publicului larg. Din ansamblul monumental de alta data se pastreaza poarta principala, pe latura de vest, zidul de incinta al aceleasi laturi, zidul de incinta sudic si estic, care se termina in turnul circula sud-estic.

Bastionul patrulater si cel circular pe coltul nord-estic al fortificatiei, respectiv se mai vad fragmente din zidul de incinta nordic. Autoritatile locale considera ca istoria locurilor ar merita reinviata prin reabilitarea cetatii si amenajarea unui parc arheologic. 

Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, a precizat pentru Agerpres ca singura posibilitate de realizare a unui proiect mai amplu de restaurare este un proiect european pentru care primaria asteapta deschiderea liniilor de finantare pentru perioada 2014 - 2020.