Ce vom vota in decembrie: Politicieni care ne strang cureaua sau care ne largesc punga?

Ce vom vota in decembrie: Politicieni care ne strang cureaua sau care ne largesc punga?

Cum va iesi Romania din criza? Fara investitii straine, cu fondurile europene blocate, cu incasarile bugetare la pamant, cu o economie nefiscalizata in continua crestere, Romania are doar doua variante. Viitorul guvern, indiferent daca va fi unul USL, ARD sau de coalitie, va avea de ales intre a strange cureaua bugetara (majorari de taxe, impozite etc) si a stimula consumul prin reduceri de taxe.

O alegere pe muchie de cutit. Asta pentru ca niciuna dintre variante nu ne garanteaza ca va functiona cu adevarat. Austeritatea o tot incercam de cativa ani incoace. Ar cam trebui sa incercam si cealalta solutie, spun oamenii de afaceri si analistii economici.

Politicienii au inceput deja “incalzirea” pentru campania electorala, discursul politic DailyBusiness.ro v-a prezentat, recent, o analiza a principalelor promisiuni electorale ale fortelor politice. O puteti citi pe larg aici.

Dincolo de promisiuni, cert este ca, odata trecute insa alegerile, cei care vor forma guvernul vor avea de-a face cu o adevarata "misiune imposibila"- sa realizeze un program de guvernare care sa salveze tara din criza. 

Principalul obiectiv al noului guvern va fi constructia bugetului pe 2013, pornind de la noile realitati economice. 

"O misiune extrem de dificila", estimeaza analistul economic Dragos Cabat. "Este interesant de vazut de unde va lua bani pentru toate aceste programe de reforma, pentru investitiile asumate, in contextul in care economia este la pamant, iar datele INS confirma aceste lucruri", spune acesta.

Potrivit analistilor, noul premier, indifirent cine va fi acela, va trebui sa ia in calcul cel putin doua scenarii, unul optimist, in care vom inregistra crestere economica, estimata de specialisti intre 1 si 3%,  si un altul negativ, in care Romania ar putea reintra in recesiune. 

Ce va face noul executiv? Cel mai probabil va urma “indicatiile FMI”, estimeaza cei mai multi experti. In conditiile in care suntem si asa imprumutati pana peste cap de la Washington, nu ne mai ramane decat sa luam masurile pe care expertii Fondului ni le propun (impun). 

Mai concret, am putea asista la o majorare a tva-ului cu un punct, la 25%, o crestere a cotei unice la 17% si o majorare a cotelor CAS. Nu de alta dar doar strangand cureaua, cred expertii FMI ca statul va strange mai multi bani si, bineinteles, isi va plati datoria de 13 miliarde de euro. Detalii puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro.

Va urma Guvernul politica de austeritate impusa de FMI? Ramane de vazut. Cert este ca avem o alternativa care, potrivit unor experti, ar trebui sa ne aduca mai multe beneficii decat “supravietuirea in conditii de criza”.

Scaderea taxelor, cea mai buna solutie?

Potrivit unor analisti, Romania n-are sanse sa iasa din criza daca nu stimuleaza consumul, motorul de crestere al economiei. In opinia lor, guvernul trebui sa accepte realitatile – suntem o economie de consum si trebuie sa incercam sa ne folosim de asta.

Una dintre cele mai intraznete masuri este propusa de economistul Florin Citu. El crede ca cota unica de impozitare ar trebui redusa cu 6 puncte procentuale de anul viitor, de la 16% la 10%, TVA la 20% pana in 2014, iar CAS cu patru puncte in urmatorii doi ani, concomitent cu o scadere a cheltuielor publice cu circa 4% din PIB in 2013 - 2014.

"Reactiile politicilor fiscale din Romania si UE au fost clasice: deficite mai mari, datorie publica mai mare, cheltuieli si taxe mai mari, iar rezultatul a fost prevazut de teoria economica, adica stagnarea", se arata intr-un studiu realizat de analistul economic Florin Citu si finantat de Institutul de Studii Populare (ISP), Fundatia Konrad Adenauer (KAS) si Centre for European Studies (CES).

"Consolidarea fiscala a devenit solutia salvatoare, dar conteaza cum este implementata. Pentru Romania teoria si pratica indica reducere de taxe si cheltuieli publice pentru consolidare fiscala si implicit crestere economica", mentioneaza studiul citat.

Potrivit autorului, citat de Mediafax rata efectiva de colectare din impozitul pe venit si profit se plaseaza in Romania la 10-11%, iar din analiza dinamica ar rezultat un impact neutru asupra veniturilor bugetare in cazul reducerii cotei unice de la 16% la 10% pe an.

Concomitent, Citu propune o reducere a TVA in doua etape, de la 24% la 22% in 2013 si la 20% in 2014 si a contributiilor de asigurari sociale cu cate doua puncte in urmatorii doi ani, astfel incat cota maxima sa nu depaseasca 40% in 2014.

Scaderi de taxe si scaderea cheltuielilor publice, inclusiv cu salariile, promoveaza investitiile, acumularea de capital, munca si cresterea economicaFlorin Citu, analist economic, fost economist sef ING

Complementar, analistul considera posibila o scadere a subventiilor de la 1,1% din PIB la 0,5% din PIB si reducerea cheltuielilor cu dobanzile de la 1,7% din PIB la 1% din PIB.

Analistul Cristian Dinulescu spune ca astfel de masuri nu isi vor dovedi succesul daca nu vor fi dublate de o politica bugetare stricta.

"Este nevoie de o politica fiscala drastica, de cheltuieli minime, cu accent preponderent pe investitii. Guvernul trebuie sa incerce sa sa stimuleze incasarile la buget prin eficientizarea colectarii taxelor", a declarat economistul Cristian Dinulescu.

Dincolo de "carpirea" bugetului, pentru a evita risipa banului public, noul guvern trebuie sa rezolve problema blocajului financiar, cea mai mare buba a economiei, cel putin in prezent.

"Oficialii vor trebui sa se aseze la masa cu Isarescu si cu reprezentantii bancilor si sa rezolve problema creditarii. Fara credit, economia e ca o masina care accelereaza, dar are frana de mana trasa", a declarat economistul.
Oamenii de afaceri sustin aceasta solutie. "In conditiile in care creditul a inghetat, cum sa iti dezvolti business-ul?", se intreaba Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. 

"In plus, trebuie rezolvata problema platii TVA-ului mai repede, deblocarea generala a platilor de catre stat si reducerea birocratiei din administratiile financiare. Atata timp cat banul este blocat in conturile bancilor sau la Trezorerie, este greu sa faci afaceri si astfel sa iti aduci contributia la bugetul de stat", a explicat omul de afaceri.

Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu spune ca in Romania nu trebuie stimulat consumul, ci productia. 

" Avem probleme cu productia, care ar trebui sa fie motorul de crestere sanatoasa a economiei", a declarat recent Daianu. El considera ca este necesar ca autoritatile sa caute solutii pentru dezvoltarea unor investitii cu potential de propagare pe orizontala. Cu alte cuvinte afaceri in genul celor facute de Dacia si Ford care dau de lucru la zeci daca nu sute de firme.

Vom vedea asemenea masuri? Ramane de vazut ce se va intampla dupa alegeri.