Ce este un P&L și la ce îți folosește?

Ce este un P&L și la ce îți folosește? Ce este un P&L și la ce îți folosește?

Pe scurt, P&L este raportul financiar de Profit și Pierdere (Profit and Loss) care sintetizează veniturile, costurile și cheltuielile înregistrate într-o anumită perioadă, de obicei un trimestru sau un an fiscal. În articolul de mai jos, vom detalia ce este un P&L și la ce îți folosește.

Raportul de Profit și Pierderi, numit în continuare P&L, este una dintre principalele declarații financiare luate în calcul pentru a evalua performanța și situația financiară a unei companii. Celelalte două rapoarte sunt bilanțul și situaţia fluxurilor de trezorerie.

Ce este un raport P&L?

Raportul P&L sintetizează veniturile, costurile și cheltuielile înregistrate de companie într-o anumită perioadă de timp. Acesta mai este cunoscut și ca declarație de venit, situația veniturilor, situația operațiunilor sau situația veniturilor.

Formula prin care se realizează raportul P&L este una destul de simplă și arată în felul următor: Venituri - Cheltuieli = Profit.

Pentru a rămâne în afaceri, toate companiile trebuie să genereze venituri. Aceasta sunt folosite pentru a plăti cheltuielile, dobânzile la împrumuturi și impozitele datorate la stat. După ce fac toate aceste plăți aferente activităților unui business, suma rămasă se numește venit net. Teoretic, venitul net este disponibil pentru acționari, deși în loc să plătească dividende, conducerea firmei alege, adesea, păstreze aceste câștiguri pentru a le reinvesti în afacere.

Mai multe pe Start-up.ro