Aproximativ 42% dintre romani platesc in prezent rate la un credit de consum, iar dintre acestia o treime si-au refinantat deja creditul initial. Iar dintre cei care nu au luat pana acum aceasta decizie multi iau in calcul solutia refinantarii.
1 din 5 romani care au in prezent un credit de consum se gandeste la refinantarea acestuia in perioada urmatoare, iar peste 30% spun ca daca ar avea nevoie urgent de o suma suplimentara de bani ar apela la aceasta varianta, arata un studiu iVox, comandat de Banca Romaneasca.
Principalele avantaje ale refinantarii unui imprumut bancar sunt costurile mai mici si accesul la dobanzi mai avantajoase decat in momentul in care a fost contractat creditul, cred aproximativ 45% din respondenti, iar cel mai important criteriu care ar conta in cazul alegerii unui credit de refinantare ar fi costul (peste 55%).
„Refinantarea unui credit de consum a devenit o solutie pentru multi romani care doresc sa-si reduca efortul de rambursare la creditele deja contractate si care au nevoie si de o suma suplimentara de bani. Creditele de refinantare fara garantii ipotecare sunt principalele produse vizate, chiar daca acest lucru se traduce prin sume mai mici obtinute. Studiul comandat de noi arata ca, pentru majoritatea clientilor, perioada convenabila de returnare in cazul unei refinantari este de 3-5 ani“, a declarat Dan Grigoriu, director retail Banca Romaneasca.
Cei mai multi respondenti au declarat ca in cazul unei refinantari ar avea nevoie de o suma cuprinsa intre 1.000 si 10.000 lei (42,67%) peste valoarea cumulata a creditelor refinantate, 18,73% au indicat o suma intre 10.000 si 20.000 de lei, 8,97% considera ca o suma cuprinsa intre 30.000 si 40.000 lei ar fi cea potrivita, iar 7,45% declara ca ar avea nevoie de o suma mai mica de 1.000 de lei.
La sondajul realizat online in perioada 1-30 septembrie au participat peste 8.600 de respondenti.
Dintre cei care au contractat un credit in ultimii ani, o treime l-au folosit pentru o investitie in renovarea casei sau pentru achizitia de mobilier (32,5%), in timp ce un sfert (24,98%) pentru a-si cumpara obiecte de valoare precum electronicele sau electrocasnicele. Aproximativ 18% dintre respondentii care detin un credit l-au contractat pentru a-si acoperi cheltuielile curente.
Majoritatea (93%) l-au luat de la o banca si doar 7% de la o institutie financiara nebancara, iar principalele criterii luate in calcul in alegerea creditului de consum au fost costul (32,9%), rapiditatea de acordare (22,56%), suma maxima accesibila (20,98%) si banca sau institutia finantatoare (19,94%).
Pentru 80% dintre respondenti, banca a fost principala sursa de informare atunci cand au decis sa acceseze un credit si doar 9,6% s-au interesat de oferte de credit la cunoscuti si prieteni. Contextul economic i-a facut pe foarte multi romani (38,1%) sa declare ca ar evita orice nou imprumut daca ar avea nevoie de o suma suplimentara de bani, in timp ce 30,63% dintre cei care detin un credit spun ca si-ar refinanta actualul imprumut.
Unul din cinci romani care au accesat deja un credit de consum se gandeste la o refinantare a acestuia in perioada urmatoare. 23% dintre respondenti nu sunt hotarati in acest sens, iar 58% sustin ca nu intentioneaza sa-si refinanteze creditul pe care il au. Pentru 83% dintre ei ar fi mai avantajoasa o refinantare fara garantii ipotecare, chiar daca acest lucru insemna sume mai mici, iar 9% ar alege varianta cu garantii.
Dintre cei care doresc sa-si refinanteze creditul pe care il detin, mai bine de doua treimi cred ca vor apela la aceasta varianta in urmatorul an: 27% se gandesc sa apeleze la o refinantare in urmatoarele 6-12 luni, 21% in 3-6 luni si 18,48% pana in trei luni.
Principalele avantaje percepute in ceea ce priveste refinantarea unui credit de consum sunt costurile mai mici si accesul la dobanzi mai avantajoase decat in momentul in care a fost contractat creditul(45%), obtinerea unei sume suplimentare de bani (28%) si o singura rata, platita la un singur ghiseu (28%).
In decizia de refinantare a creditului cel mai mult cantareste criteriul costurilor mici (55.19%), urmat de suma suplimentara primita (13,44%). 12,14 % din respondenti ar ramane oricum fideli aceleiasi banci de la care au si creditul, iar pentru unu din zece respondenti cele mai importante beneficiile atasate refinantarii ar fi bonusurile, conturile curente cu costuri 0 etc.. Rapiditatea de acordare a refinantarii si documente putine de completat au fost considerate principal criteriu doar de 6,18%.
Doua treimi dintre cei care nu au un imprumut vor un credit de consum in urmatorul an
Din categoria persoanelor care nu au inca un credit de consum, mai bine de jumatate (53%) se gandesc la posibilitatea de a apela la banca pentru o finantare. Aproape doua treimi dintre ei (64,86%) iau in calcul accesarea unui credit de consum in urmatorul an.
Peste jumatate dintre respondentii care nu au contractat un imprumut pana acum (62%) considera ca in cazul unui credit de consum, ar fi mai avantajoasa varianta cu sume mai mici dar fara a oferi garantii ipotecare.
Principalele criterii ce ar conta in decizia de contractare a unui credit sunt reprezentate de costurile cele mai mici (54,25%), beneficiile atasate creditului - bonusuri, conturi curente cu costuri 0 etc. (17,19%), lipsa garantiilor cerute de banca (13,31%), suma acordata (8,22%), rapiditatea de acordare (4,44%) si documentele putine de completat (2,58%).
Cu un capital social de peste 700 milioane lei si o retea nationala de sucursale in majoritatea oraselor importante ale tarii, Banca Romaneasca are 20 ani de activitate pe piata bancara din Romania.
In octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.
Cati romani vor sa-si refinanteze creditul de consum
Sursa: Daily Business