ASF reduce cu 25% comisionul perceput pentru achizitiile de actiuni

ASF reduce cu 25% comisionul perceput pentru achizitiile de actiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce cu 25% comisionul perceput pentru achizitiile de actiuni pe piata de capital, la 0,06%, fata de 0,08% in prezent, masura urmand sa fie aplicata incepand din 16 septembrie.

Pentru tranzactiile realizate de intermediarii care au calitate de "market maker" in raport cu instrumentul financiar tranzactionat, comisionul perceput va fi de 0,04%, potrivit unui regulament publicat de Autoritate.

Acelasi comision de 0,04% se va aplica si in cazul transferurilor cu obligatiuni, inclusiv cele convertibile in actiuni, cu drepturi de preferinta si drepturi de alocare.

In cazul titlurilor de stat, ASF va percepe un comision de 0,0004% din valoarea tranzactiilor. Modificarile intra in vigoare incepand din 16 septembrie 2014, potrivit Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va lua masuri pentru ca taxele si comisioanele aplicate pe piata de capital sa devina "prietenoase", declara in februarie Daniel Daianu, pe atunci primvicepresedintele al institutiei.

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, considera ca sunt necesare masuri care sa duca la crearea lichiditatii pe Bursa, avand in vedere ca piata de capital "se usuca, aproape ca moare, pentru ca nu este un loc atractiv si marii jucatori din economie prefera sa se finanteze din afara pietei".

Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB, in timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decat de investitii, afirma si insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.