Analiză Schoenherr: ajutorul de stat pentru IMM-uri | OUG 42/2020 din 4 aprilie

OUG 42/2020 din 4 aprilie Analiză Schoenherr: ajutorul de stat pentru IMM-uri | OUG 42/2020 din 4 aprilie

Guvernul a finalizat și adoptat o schemă de ajutor de stat pentru susținerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia globală de COVID-19.


Cu un buget de 781 milioane lei, schema de ajutor de stat propune măsuri de garantare a creditelor și de subvenționare a dobânzilor, precum și a comisioanelor aferente, destinate IMM-urilor. Ajutoarele de stat menționate au fost introduse prin OUG nr. 42/2020 din 4 aprilie 2020 și urmează să fie acordate după autorizarea schemei de către Comisia Europeană.


Garanții guvernamentale pentru creditele accesate de IMM-uri

În cadrul acestui program, Guvernul va garanta maxim 80% din valoarea finanțată pentru creditele pentru investiții și cele destinate capitalului de lucru accesate de IMM-uri. Plafonul general pentru garanția oferită de stat unui beneficiar nu poate depăși o valoare finanțată cumulată de 10 milioane lei. De asemenea, valoarea maximă finanțată pentru creditele pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5 milioane lei, iar pentru creditele de investiții este de 10 milioane lei.


În cazul creditelor pentru finanțarea capitalului de lucru destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, garanția acordată de stat este de maxim 90%, în valoare maximă de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maxim 1 milion lei pentru întreprinderile mici.


Mai multe pe Start-up