Alro: Bursa de energie din Romania arata ca in Evul Mediu

alro slatina, liberalizarea pietei de energie, evul mediu, marian nastase alro

Bursa de energie electrica din Romania continua sa arate ca in Evul Mediu, intrucat ofertele de vanzare si de cumparare a energiei se depun in plic inchis si multe licitatii sunt astfel ratate, spune Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina.

Intrebat daca liberalizarea pietei de energie este un lucru bun pentru consumatori, el a raspuns: “Teoretic e un lucru bun. Practic, ca sa ai o piata functionala, trebuie sa ai instrumentele de piata functionale. Si va dau un exemplu: la noi in continuare pe PCCB (Platforma Centralizata a Contractelor Bilateriale din cadrul bursei de energie OPCOM — n.r.), discutam de aceasta chestiune de mai bine de doi ani, licitatiile de achizitie de energie electrica sunt in continuare in plic inchis, ca in evul mediu”, a precizat Nastase, potrivit Agerpres.

El a argumentat prin numarul mare de licitatii ratate pe aceasta piata.

“Asa era si atunci, se trimitea o depesa la castelul de vizavi. Venea un nene calare cu o depesa sigilata. Noi punem stampila, ei puneau sigiliul cu ceara, isi punea omul inelul acolo si spunea: 'Du-l la vecinul, sa vedem daca imi da trei capre'. Deci, daca ma intrebati pe mine, e cam de evul mediu. E greu sa spui ca e functionala. Si se vede in numarul de licitatii ratate”, a continuat oficialul Alro.

Potrivit acestuia, ca piata sa fie functionala, este nevoie de competitivitate si transparenta.

“Cand ma duc la piata sa cumpar rosii, toti isi pun preturile. Ma duc si incep sa ma uit, imi place, nu-mi place, ma uit la rosii... Apoi incep o negociere. In primul rand, imi aleg vanzatorul si chiar si la el ma duc si-i zic: 'Nene, cu cat dai rosiile, ca vreau sa iau 500 de kile de rosii, ca vreau sa fac bulion pentru doi ani'. Omul se uita la pretul lui pe kilogram si zice: 'Mosule, daca iei 500 de kile, pentru matale iti fac un pret. Asa functioneaza orice piata. Deci trebuie sa fie transparenta si competitiva. Din pacate, la noi e doar transparenta si asta pana la un punct, dar competitiva sigur nu este, cu exceptia Pietei pentru Ziua Urmatoare. Apoi trebuie sa ai instrumente de acoperire a riscului, or din pacate acestea lipsesc cu desavarsire”, a aratat el.

Nastase a mai explicat ca un alt lucru care lipseste pentru ca piata sa fie functionala este conexiunea cu alte tari.

“Mai exista un aspect. Daca nu-mi place piata, ma duc la alta piata, ma duc la Obor. Deci am posibilitatea sa aleg mai multe piete. Ma urc in autobuz si ma duc la Obor si ma uit acolo. E o piata mai mare, cu mai multi baieti care vin sa vanda rosii, s-ar putea sa gasesc preturi mai bune. Ce se intampla pe piata de energie: noi nu avem interconexiuni. Eu daca vreau sa iau energie din Germania pentru ca e mai ieftina, nu am autobuz. Asta e o problema structurala, profunda, intrucat Comisia Europeana a zis vrem interconexiuni, vrem o piata libera, competitiva, astfel incat consumatorii sa plateasca mai putin. Realitatea de azi ne arata profituri uriase la companiile de energie si nicio conexiune facuta sau foarte putine, nesemnificative”, sustine Nastase.

Astfel ca, in opinia sa, este nevoie ca societatile energetice sa investeasca in infrastructura.

“Dar interconexiunile costa bani, asa ca, dupa parerea mea, trebuie puse niste tinte clare actorilor din sectorul energetic. Adica te las sa-ti faci profituri, cu conditia sa faci interconexiuni. Te las sa-ti faci regenerabile, dar fa-ti capacitati de echilibrare, nu sa iei banii pe regenerabile, iar eu sa preiau efortul de echilibrare in sistemul meu invechit, in care tu n-ai bagat niciun ban. Dar totul trebuie facut cu multa analiza si discernamant si trebuie sa tinem cont ca deja s-au pierdut multi ani”, a adaugat Marian Nastase.

Romania are in plan liberalizarea totala a pietelor de energie electrica si gaze naturale.

La electricitate, piata a fost complet liberalizata la 1 ianuarie 2014 pentru consumatorii industriali, iar, pentru cei casnici, dereglementarea va veni la 31 decembrie 2017.

Piata gazelor va fi complet liberalizata pentru industrie la 1 iulie 2014, potrivit intentiilor Guvernului, in timp ce, pentru populatie, preturile reglementate vor continua pana la 31 decembrie 2018.