A trecut legea USB-C în Parlamentul European: devine încărcătorul unic din UE

USB-C USB-C

Parlamentul European a aprobat legislația privind adoptarea unui încărcător comun la nivelul Uniunii. Astfel, încărcătorul USB-C va deveni universal pentru smartphone-uri și tablete.


Noua lege înseamnă că din toamna lui 2024 USB Type-C va deveni încărcătorul standard pentru smartphone-uri, tablete, tastaturi, mauși, dispozitive GPS, camere digitale, căști, console și boxe portabile. Din 2026 USB-C va deveni standard pentru orice laptopuri.

Textul legii a fost votat de o majoritate covârșitoare, 602 voturi în favoare, 13 împotriva și 8 abțineri.

„Soluția va salva în fiecare an milioane de tone de deșeuri electronice, va facilita reutilizarea electronicelor și va reduce costurile inutile”, a spus parlamentul maltez Alex Agius Saliba. De asemenea, Parlamentul European menționează că anual vor fi salvate 250 de milioane de euro pentru că nu vor mai fi schimbate încărcătoare.


Acestea generează 11.000 - 13.000 de tone de deșeuri în fiecare an. Cu toate acestea, cantitatea este una redusă față de cea a numărului total. În UE au fost colectate 4,5 milioane de tone de deșeuri electrice din oceane în 2019.


Mai multe pe Start-up