2013, anul iesirii din criza? De unde vine salvarea economiei mondiale

2013, anul iesirii din criza? De unde vine salvarea economiei mondiale

Cheltuielile de consum la nivel global au inregistrat un usor reviriment in octombrie, iar premizele pentru 2013 par a fi promitatoare. Mai simplu spus, daca va creste consumul, ne putem gandi cu optimism la iesirea din criza. Sa fie oare asa?

Dupa patru ani de criza, vin, in sfarsit, vesti ceva mai bune pentru economia mondiala. Cel putin pe hartie.  Potrivit expertilor de la PriceWaterHouseCoppers, cheltuielile de consum la nivel global au inregistrat un usor reviriment de la 1,5% in septembrie la 1,7% in octombrie.

“Acesta este un semnal optimist, avand in vedere ca mentinerea unei tendinte negative ar fi indicat o reintrare in recesiune a economiei globale”, explica Richard Snook, senior economist al PwC.  

“Ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in Zona Euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime”, afirma acesta. 
Potrivit expertilor, este prima veste buna dupa un an 2012 ce a marcat un nivel al consumului la fel de scazut ca in 2010. 
„Ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente. In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta GCI sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune”, a explicat Snook.  

Premise pozitive se inregistreaza si in Romania.

„Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania.

"Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013", a mai spus Belciu.  

Indexul Consumului Global (GCI) calculat de PwC, in luna octombrie a inregistrat un usor reviriment. Aceasta ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitorRaport PwC
 
Indexul reflecta tendintele ciclului de consum la nivel mondial. Acesta combina zeci de date economice, precum indicii pietelor de capital, datele privind increderea consumatorilor si a managerilor, indexul Baltic al transporturilor navale, evolutia productiei industriale si a masei monetare.  

Indicatorul este unic pentru ca furnizeaza din timp semnale privitoare la tendintele consumului global, oferind companiilor si decidentilor politici informatii privitoare la cererea globala de bunuri si servicii si perspectivele de dezvoltare pe termen scurt. Mai multe amanunte aflati de aici.

Politicienii sunt optimisti  

Nu numai cei de la PwC vad in culori ceva mai optimiste 2013. Si politicienii cred ca, din 2013 am putea vedea luminita de la capatul tunelului.  

Presedintele Frantei, Francois Hollande, afirma, zilele trecuta, ca tarile din Uniunea Europeana sunt "aproape" de iesirea din criza zonei euro, scrie AFP, citat de Hotnews.

"Despre iesirea din criza zonei euro, suntem aproape. Pentru ca am luat deciziile potrivite la summitul din 28 si 29 iunie si avem datoria sa le aplicam rapid", a declarat presedintele francez, intr-un interviu acordat mai multor cotidiene europene, cu o zi inainte de summitul de la Bruxelles.

"Intai, regland definitiv situatia din Grecia, care a facut atatea eforturi si care trebuie sa fie asigurata ca ramane in zona euro. Si apoi, raspunzand cererilor tarilor care au facut reformele necesare si care trebuie sa se poata finanta la dobanzi acceptabile. Si, in fine, punand in practica uniunea bancara", a detaliat el.

"Vreau ca toate aceste chestiuni sa fie rezolvate pana la finele anului. Vom putea atunci angaja schimbarile in modurile de decizie si aprofundarea uniunii noastre. Acesta va fi marele dosar de la inceputul anului 2013", a continua el.

La randul sau, premierul italian Mario Monti a declarat ca problemele zonei euro sunt aproape incheiate, dupa un raspuns inital lent al autoritatilor. “Solutia pentru problemele Greciei este aproape realizata, Spania instituie disciplina fiscala, iar deciziile luate in Italia au contribuit la stoparea deteriorarii situatiei din zona euro”, a spus acesta.   Iar daca zona euro va depasi criza, efectele se vor vedea la nivel international.

Nu de aceiasi parere este presedintele Fed, Ben Bernanke, "patit" cu anuntarea perematura a redresarii economice, in 2009, cand si-a vazut optimismul daramat de cresterea ratei somajului la 10% in doar sapte luni, a anuntat ca "este prematur sa declaram victoria".  

Somajul ramane foarte ridicat in Statele Unite, iar autoritatile americane nu au ramas cu multe optiuni pentru stimularea cresterii economice. Expertii de la Washington isi pun mari sperante in efectele scrutinului prezindential din noiembrie. Asta pentru ca, dupa fiecare scrutin, SUA a inregistrat un reviriment economic.  

Analistii sunt sceptici in privinta iesirii din criza  

Analistii economici nu cred ca optimismul politicienilor este justificat. "Oricine pretinde ca stie ca am iesit din zona cu probleme fie se inseala, fie induce in eroare publicul", a declarat Glenn Levine, senior economist la Moody’s Analytics.  

Levine remarca faptul ca si in martie 2010, liderii europeni proclamau iesirea din criza.Fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, anunta atunci ca ce a fost mai greu a trecut in privinta crizei financiare din Grecia si ca alte state europene nu ii vor calca pe urme. De atunci, Spania si Portugalia au avut nevoie de bailouturi.    

Potrivit expertului, nu este exclus ca situatia sa reprezinte, de fapt, curba mica a unei crize sub forma de “W”.    Sunt chiar unii analisti si mai pesimisti care cred ca depasirea  crizei economice va dura inca cel putin 10 ani.  

"Desi nu putem vorbi inca de un deceniu pierdut, socotind de la declansarea crizei, trebuie sa treaca minim 10 ani pentru ca economia lumii sa iasa din ea", a mentionat reprezentantul Fondului. Luand ca punct de plecare al crizei data convenita de toti specialistii financiari din lume, 15 septembrie 2008, cand s-a produs falimentul Lehman Brothers, criza ar urma sa ia sfarsit, potrivit teoriei economistului-sef al FMI, Olivier Blanchard, in anul 2018.  

Estimarea economistului sef al FMI se apropie de cea facuta de recent de guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King.  El avertiza ca exista posibilitatea extinderii crizei economice pana in anul 2017.

Guvernatorul a declarat ca este „pesimist si ingrijorat” ca problemele din Europa continua, neexistand nicio actiune decisiva pentru remedierea acestora.   

Mervyn King a adaugat ca nimeni nu se astepta ca acesta criza sa dureze atat de mult si ca nu crede ca ne aflam nici macar la jumatatea ei. Acesta a mai afirmat: “Estimarea mea in legatura cu cat va dura recuperarea se extinde incontinuu”.

Criza datoriei in Europa, bugetul restrans al SUA si o crestere incetinita sunt ”riscurile cele mai serioase pentru economia mondiala”, este de parere viceguvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, Manuel Ramos Francia. Cu alte cuvinte, pana ce nu vor fi depasite aceste probleme, vom avea de suferit.   La randul sau, directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester (foto), crede ca gasirea unei solutii pentru criza din Europa ar mai putea dura ani buni, iar economiile din sudul zonei euro trebuie sa se reformeze si sa-si recastige competitivitatea.

"In discutie este capacitatea unor state din Europa, in special din Sud, sa devina mai competitive. Intre timp, vorbim despre diverse petice pentru a castiga timp, pana cand efectele reformelor se vor face simtite", a declarat Hester, citat de DailyBusiness.ro   

Potrivit expertului James Gorwitch, de la firma de consultanta americana Johannson, ne aflam intr-un moment in care singura solutie pentru depasirea crizei o reprezinta stimularea economica. 

“Ideea de austeritate, ca panaceu universal, s-a dovedit falimentara”, afirma acesta, citat de DailyBusiness.ro.

Potrivit lui Bernard Baumohl, director executiv la Economic Outlook, business-ul are nevoie acum, mai mult ca oricand, de repere de stabilitate.

De aceea, atentia mediului de afaceri se indreapta tot mai puternic catre stat, iar ajutorul acestuia devine fundamental. De la investitii in economie, la creditarea unor domenii considerate strategice precum infrastructura, la garantarea liniilor de finantare si la elaborarea unui cadrul fiscal adaptat crizei, oamenii de afaceri privesc cu sperante la autoritati.